Nyköping går i graven

Medan vi Röglefans fortfarande lite till mans försöker hämta oss från måndagens drama och den besvikelse som följde med det tvingas i afton Nyköpings supporters inse att de till hösten inte har något lag att följa längre. För några timmar sedan släppte man beskedet att en enhällig styrelse beslutat att ansöka om konkurs, och det är inte utan att det skär en aning i mitt hockeyhjärta.

***

Det ska skrivas att det knappast kan komma som en överraskning för någon att Nyköping slutligen kollapsat under sin ekonomi. Det trots den knappast varit lika genomrutten som en viss klubb från Dalarna, som mirakulöst nog passerat hockeyförbundets granskningar varje gång.

Redan i mitten av 2000-talet började klubben få svårt att få ihop debet och kredit. Kanske hade man räddats om man lyckats bättre i Kvalserien 2005 (f.ö den senaste Kvalserie som spelades utan medverkan från Rögle), men i slutändan räckte man inte till mer än en femteplats.

Därefter gick det utför för klubben. Två av de tre följande säsongerna gick knackigt och med undantag för sjundeplatsen i Allsvenskan 2007 var NH90 ett av de lagen som var permanent inblandat i bottenstriden. Knappt tre år efter framträdandet i Kvalserien tvångsdegraderades laget till division 1 efter att för andra året på raken redovisat röda siffror, något som blev början till en utdragen dödskamp.

Dödsstöten kom med årets skatterevision i kombination med förskingring i klubben.

***

Som Röglefan finns det dock alltid annat att förknippa med resorna till Rosvalla än hemmaklubbens ekonomi. Kenny Jönssons hemkomst exempelvis.

Efter tio år i NHL återvände #19 till Rögle med debut i Nyköping där han assisterade fram till enda Röglemålet (Mattias Carlsson målskytt) i en sur uddamålsförlust och efteråt fick TV4:s tittare se hur en överlyckligt undertecknad öste beröm över backen. Intervjun gjordes nämligen i första pausen – bara 39 sekunder efter ledningsmålet – vilket gav ganska skarpa kontraster i reportaget där deppade Röglespelare varvades med en supporter som gick på som den värsta frikyrkopastor (skulle någon sitta på inslaget, hör gärna av Er).

Under hemresan i den bekväma husbilen (och även på morgonen därefter eftersom nyvakna svenskar möttes av min nuna till frukostflingorna) ljöd sms-signalerna från min gamla 3210 konstant från fickan. Vänner som jag inte hade hört från på flera år hörde av sig och kommenterade allt från min skäggväxt till att jag lyckades få med en svordom i det hela och jag tror att totalt landade det 50 sms i luren under någon timme.

***

Men trots att jag var med om något så historiskt som Kenny Jönssons comeback finns det alltid en annan grej som jag kommer att förknippa med Nyköping – knattespelaren innan match.

Scenariot var alltid detsamma. Eftersom Nyköping hade en riddarhjälm som klubbmärke hade något geni på marknadsavdelningen kläckt idén att inget fick hemmapubliken i stämning som en sjuåring som stapplade omkring på isen med en plåthink på huvudet. Sagt och gjort, man gjorde två hål i en hink som vaktmästarna hade förvarat skruvar i, tryckte den på huvudet på en av klubbens knattespelare innan match och knuffade in ungen på isen.

Med ett ytterst begränsat synfält och med en stor flagga i händerna – bara för att liksom verkligen försäkra sig om att det skulle vara omöjligt att undvika kollisioner med spelarna – kasade sedan den här ungen omkring på isen, krockade in i sargen och kasade sedan åt andra hållet – ända tills någon förbarmade sig över stackaren och hjälpte honom av isen.

En liten detalj från Rosvalla som roade mig så kungligt att jag säkert kommer att mumla om det på min dödsbädd…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *