Ramsay jämför kritik mot nämnden med fotbollsvåld

Rögle med ett litet övertag, men tre lag har chansen att lugga bandyklubben på andraplatsen. Kvalserien 2014 är ett drama som få andra (att man väljer att frångå serien till nästa år är ett mysterium) och det naturligaste vore naturligtvis att skriva om det, analysera möjliga scenario och komma med ett tips. Så blir det dock inte.

***

Trots att det handlar om att “röra i en skit som redan stinker” känner jag mig nästan tvingad att belysa dagens uttalande i Expressen från disciplinnämndens ordförande Alexander Ramsay när han bemöter det faktum att Jesper Jensens straff på fem matcher fått stenhård kritik från alla håll. För vad Ramsay säger, det går verkligen utanpå allt annat!

Jag har tvingats ta emot ett 30-tal mejl från arga supportar som skriver att vi är dumma i huvudet, säger Ramsay till tidningen.

Just ordvalet av “supportrar” snarare än “personer” är intressant, då det för gemene man ger ett intryck av att det är Röglefansen som kontaktat Ramsay – vilket säkert till viss del stämmer. Men faktum är dock att den absoluta merparten av hockeysverige är upprörda över hur man hanterat ämnet, vilket vi slog fast redan igår, då bl.a Sanny Lindström, Martin Thelander och hockeyjournalisten Emil K Lagnelius kritiserade disciplinnämndens arbete.

Men, “jag har tvingats ta emot ett 30-tal mejl från både arga f.d spelare, hockeyskribenter och vanliga fans som skriver att vi är dumma i huvudet” har väl inte riktigt samma klang när det kommer till att försvara sig med, då det tydligare hade belyst det faktum att det faktiskt är folk som vet vad de talar om och är obundna till föreningen Rögle BK som kritiserat DNs arbete – även om sanningen nu lär vara just så.

***

Vad som är viktigt att påpeka är det faktum att några hot har inte uttalats, det bekräftar Ramsay själv i Aftonbladet.

– Nej, det är inte frågan om hot. Men det är privatpersoner som tycker att vi är pinsamma, dumma i huvudet och borde avgå.

Trots det, och det är här det verkligen spårar ur, är det uppenbart att Ramsay inte är särskilt nöjd med att det uppstått en diskussion om disciplinnämndens arbete, trots att han säger sig både gärna ta debatten och även välkomna den.

– Diskussionen är bra men när den urartar blir det obehagligt. Det är lätt att man drar paralleller till fotbollen där det eskalerat. Jag har tre barn och det är klart att man ibland tänker obehagliga tankar om att det en dag kanske står arga människor utanför mitt hus.

Alexander Ramsay drar alltså paralleller till fotbollsvåldet och indirekt till förra helgens tragedi i Helsingborg, detta p.g.a att disciplinnämndens arbete har orsakat att han och resten av nämnden fått ta emot kritik! Kritik, inte hot, det har han själv påpekat.

***

Förvisso är det inte kul att få ta emot mail där man dumförklaras och eftersom jag själv har tagit emot sådana har jag inga problem att sätta mig in i situationen – men därifrån är det för normalt funtade människor ett enormt steg till att dra paralleller till något som för en vecka sedan kulminerade med att en 43-årig fyrabarnspappa förlorade sitt liv i trapporna framför Kärnan i Helsingborg.

Ramsay finner dock alltså att en situation där ett beslut han varit med att fatta får offentlig kritik vara fullt jämförbar med något som har lett till tragedi som skakat hela idrottsverige och fått tusentals att sätta ned foten för att markera mot våldet.

***

Ett sådant frapperande sätt att se på det visar tydligt upp två saker.

För det första behöver verkligen disciplinnämnds arbete synas in i minsta söm, då en sådan ovilja att ta kritik visar att något är seriöst fel och att Karlskogas lagkapten Martin Thelander kanske inte var så snett ute när han kallade det för “Ryssland”.

För det andra finns det kanske fler anledningar än Jensens avstängning att folk använder uttryck som “dum i huvudet” om de som sitter i DN…

One thought on “Ramsay jämför kritik mot nämnden med fotbollsvåld

  1. Gunilla

    Du skriver fantastiskt bra, Andreas! Om du hade varit en politiker hade jag röstat på dej!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *