“Öppenheten” kring det bortdömda målet inte tillräcklig

Så fick vi då, lite drygt tolv timmar efter måldomaren, se bilderna från kameran placerad i taket ovanför målet i Arena Oskarshamn. Man motiverar det med att man följer den öppenhet ligan satt som kärnvärde, även om det för mig fortfarande är ofattbart att det oftast är sådant hemlighetsmakeri med bilderna från de där kamerorna.

10.00 i förmiddags publicerade Hockeyallsvenskan ett 38 sekunder långt klipp där Calle Roséns mäktiga bössa, fyra gånger om, viner förbi Gasper Kroselj i målet och i min värld är det inget annat än solklara bevis på att Rögle blev blåsta på vad som kunde ha varit ett enormt viktigt mål och i förlängningen, ha varit värt miljoner när vi väl skriver 2015 och “krokus-hockeyn” (som HD:s sportchef Daniel Rooth har döpt den till) börjar.

Visst kan man argumentera att nu vann ju Rögle ändå med 2-1, man fick de där viktiga tre poängen och ingen skada skedd.

Väljer man att tänka så, då visar bilderna upp en solklar brist i hur videobedömningarna går till. Väljer man däremot att se till vad som verkligen visas, då handlar det inte om mindre än en ren och skär skandal…

Även om man bortser helt från vad som skedde vid Oskarshamns kvittering, och även det faktum att jag utan vidare kan dra mig till minnes en märklig händelse i just Oskarshamn från förra säsongen, så får helt enkelt inte misslyckas så med en granskning av ett mål under en säsong som kallas den viktigaste någonsin.

Det ska sägas att rent visuellt syns aldrig pucken i målet på bilderna ovanför kassen, av den enkla anledningen att Roséns skott är så hårt att kamerans framerate (bilder den tar per sekund) inte hinner med att plocka upp just det. Det förhindrar dock inte det faktum att genom att titta på bilderna är det ändå klart vad som händer.

Roséns skott går in vid vänster stolpe, går rakt genom nätet (som också rör sig tydligt) och sedan ut genom det hål som domaren under den så omtalade granskningen passade på att laga. Förvisso har även jag kommit till den aktningsvärda ålder där håret har lagt in backen och försvinner mot nackens håll, allt medan ögonen försvagas, men trots att jag stundtals nu bär glasögon syns det väl.

Studera puckbanan, och det är omöjligt att komma till någon annan slutsats än att Rögle blev blåsta på ett mål igår.Särskilt om man tar i beaktning att webbsändningens bilder också fanns att tillgå att studera, bilder som bara dem tydligt visade vad som skedde, samtidigt som en linjedomare fann nödvändigt att laga ett hål i nätet just i det hörnet.

Utåt sett tar Hockeyallsvenskan, trots publiceringen, den enkla vägen. Den enda rena kommentaren om händelsen är “I situationen dömdes ej mål”, vilket alla ser är felaktigt. Jag skulle gärna vilja veta hur man motiverade att målet ej dömdes, och om man anser beslutet vara rätt eller fel. Inte förrän det görs har vi en äkta öppenhet, och kanske ett steg för att se till att skandaler som denna inte sker igen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *