Nationalsångens saknad

NHL-slutspelet har alltså dragit igång, och i vanlig ordning riktas mina blickar betydligt hellre över Atlanten, snarare än på det svenska slutspel som nu närmar sig upplösningen. Någon skulle möjligen påstå att det är att gå över ån efter vatten, men mitt intresse för vilket lag som slutligen får lyfta Stanley Cup är betydligt större än vilka som får göra detsamma med Le Mat, och det lär nog krävas att Rögle gör ett rejält slutspelsrace och utmanar om SM-tecknet för att det ska förändras.

Jag kan antagligen peka på flera orsaker till det, men idag ska jag nöja mig med att ta fram en av dem – användandet av nationalsången.

Nu ska jag vara ärlig med att den svenska nationalsången har en speciell betydelse för mig, vilket de flesta som stått i närheten av mig på en läktare säkert vet. Mer än en keps har plockats av huvuden genom åren, något jag fortfarande än idag kan bli påmind om.

Men efter att ha tagit bort det från grundserien för fyra år sedan tycks den nu ha försvunnit helt från SHL, trots att det då hette att “när elitserielagen gör upp om SM-titeln kommer den att ha en given plats i evenemanget” från Jörgen Lindgren.

I NHL är det precis tvärtom. Nationalsången (eller sångerna, då vi har lag från både USA och Kanada) har sin givna plats, och inför slutspelet vrider man upp det hela ett hack. Se bara på vad Edmonton Oilers gjorde inatt, en sångarinsats som får det lilla hår jag har kvar i nacken att resa sig.

Argumenten att ha tagit bort det i Sverige har varit att man vill “utveckla matchintrona ytterligare för att höja stämningen inför nedsläpp” (Lindgren igen). Men utveckla det då så att det höjer stämningen istället?

Ingen ska nämligen inbilla mig att stämningen hos The Orange Crush blev sämre av när Robert Clark lämnade över stafettpinnen inatt – eller varför inte när Röglefansen sjöng den i samband med Kenny Jönssons hemkomst mot Hammarby (ett klipp som min svärfar f.ö filmade) sedan man räddat situationen några dagar tidigare då sångerskan som skulle sjunga inför nedsläpp mot Bofors (nuvarande BIK Karlskoga) aldrig infunnit sig. Ett klipp som, även det, framkallar resta nackhår.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *