Brithén – en prestigevärvning

Vi ska väl först och främst vara tydliga med att inget är fix, färdigt och presenterat än, men planeterna står i rak linje, en uggla (eller om det möjligtvis var en pungmes) hoade just tre gånger och man kan säkert finna minst två andra omen i valfri bok jag drar fram – bara man är en jäkel på att tolka skrifter. Därför utgår jag från att Daniel Rooth och HD har rätt i sin information om att Rögle har vunnit striden om Ted Brithéns namnteckning och att 26-åringen och Rögleprodukten kommer spela nästa säsong hemma i Ängelholm.

Det är en stor nyhet att gå ut med, de flesta tidningar och publikationer refererar till HD, och jag känner mig ganska säker på att sportchef Rooth inte hade gett sig ut i det vattnet utan att vara simkunnig och dessutom ha en rejäl harpun att skjuta ned tveksamheter med i badbyxorna.

***

Fakta först: Ted Brithén kommer från sin antagligen bästa SHL-säsong i karriären. Från att haft säsongen innan dess till stora delar spolierade av skada, gjorde han 31 poäng (6+25) på 49 grundseriematcher, medan 16 slutspelsmatcher gav 10 poäng (5+5) på 16 matcher och slutligen kröntes med ett SM-guld.

En bra tvåvägscenter som är bra i special teams, en bra playmaker och besitter ledaregenskaper.

***

HV71 bekräftar också på Twitter att Brithén kommer att lämna klubben, en nyhet som kom ut ungefärligt en timme efter HD publicerade sin artikel. En tweet som inte direkt försvagar trovärdigheten i tidningens information.

***

Jo, pungmes är visst det en verklig art! Det trodde Ni inte!

***

Så, varför är det då en så viktig värvning för Anders “Masken” Carlsson att ro hem till bandyklubben från Ängelholm? Av flera orsaker.

  • Det handlar om en egenfostrad spelare som är i en bra fas av sin karriär när han återvänder till Rögle. Andra spelare valde en annan väg, men trots att han haft rejält motstånd från flertalet andra klubbar landade “Masken” underskriften.
  • Brithén är ett naturligt alternativ att fylla upp lagkaptensrollen. Det är knappast någon hemlighet att han har ett stort hjärta för klubben redan sedan modersmjölken, då pappan heter Jim Brithén och har 11 säsonger som spelare och flera som ledare i klubben och håller fortfarande i trådarna när Rögles veteraner träffas, medan farfar Hilmer Persson måste anses vara ett av bandyklubbens största namn genom alla tider med sina 35 år i klubben.Förresten Kevin Gangé valde förvisso tröja 21 i samband med att han skrev på för Rögle, ett nummer som jag förknippar Ted med. Byter Gangé nummer för en spelare med fler säsonger i klubben, eller blir det nummer 90 som kommer ha ett “C” på bröstet?
  • Det skickar en signal om att klubben siktar uppåt. Trots sin anknytning till föreningen skriver en spelare i Teds klass inte på ett kontrakt över flera säsonger (enligt vad HD skriver) bara för att det är moderklubben. “Masken” har fått fightas hårt för att sätta Teds namnteckning på kontraktet, och jag är väldigt övertygad om att det har handlat om mer än ekonomiska muskler i detta.För en knapp vecka sedan pratade Rögles klubbdirektören Marcus Thuresson om att man hade ett satt ett drömlag för 2020 på pappret, och jag törs lova att delar av det byggs på Ted Brithén, ungefär som New York Islanders har lyckats ta sig upp från den värsta dyn och var med och slogs om en slutspelsplats fram till slutomgångarna nuvarande säsong med John Tavares som kung på schackbrädet.

Summa summarum ger det en riktig prestigevärvning i att Ted Brithén nu, enligt HD, återvänder till Rögle.

***

Nu hoppas jag bara, precis som Grönvite Broder Kenth skrev till mig strax efter det att nyheten kom ut, att Metallicas Welcome Home (Sanitarium) får bli soundtracket till Ted Brithéns återkomst till Lindab Arena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *