In memoriam: Tom Haugh

Det är med stor sorg vi idag nås av beskedet att förre Röglemålvakten Tom Haugh har avlidit efter en kortare tids sjukdom.

Efter att ha varit en av de mest framträdande spelarna i det amerikanska lag som slutade sexa i Hockey VM i Tammerfors 1965 skrev Tom på för dåvarande division 2-laget Rögle, där han tillsammans med bl.a Ulf Sterner var med att ta upp Rögle i högstaserien redan under sin första säsong – mycket tack vare målvakten med kontaktlinserna och baseballhandske som kallades “den kanske mest färgstarke idrottsman vi har i Sverige just nu” i en nyhetssändning 1966.

Han stannade ytterligare två säsonger i Ängelholm innan karriären avslutades med en säsong i japanska laget Seibu. Efter den aktiva karriären jobbade den karismatiske Tom som säljare, och var även drivande i Minnesota Bluegrass & Old-Time Music Association, där han sjöng och spelade gitarr.

Undertecknad hade personligen äran att få träffa Tom vid flera tillfällen sedan han hösten 2009 återbesökte Ängelholm och jag träffade honom för en längre intervju som slutade med att jag guidade hans biltur i NV-Skåne, medan Tom berättade om allt från när han ovetande blev reklammodell för hockeyklubbor i Tammerfors, till när färjan som trafikerade Helsingborg – Helsingör vände på sundet för att hämta upp honom sedan han missat färjan efter en match i Vegeholms Ishall.

Besöket i Ängelholm resulterade också i att Tom fortsatt bodde i Ängelholm ett par månader om året och ofta syntes på Rögles hemmamatcher.

Tom Haugh avled natten till fredagen i sitt hem i Minnesota, omgiven av familj och vänner. Han blev 74 år.

Våra tankar går till sambon Agneta, hans två barn samt familj och vänner.

Tom Haugh under en intervju i samband med besök i Ängelholm 2009.

2 thoughts on “In memoriam: Tom Haugh

 1. Ingemar andersson

  Det e med sorg jag ser att Tom e död. Jag har så många minnen efter Tom på 60 talet när han spelade i Rögle. Han tillbringade nästan alltid sin fritid hemma hos mina föräldrar som hade gård i Viaköp. Han älskade o jaga o de gjorde han nästan varje dag. Oftast hade han med sig andra Rögle spelare med sig men inte alla hade tålamod. t,ex Des Moroney Han sprang igenom hela passet o satta sig i bilen o sa det här e inte för mig. Tom bodde på ett kollektiv strax utanför isbanan o där byggde han en bar i källaren som blev en populär samlingspunkt bl,a aftet game. Jag o min far brukade hamna där. Själv fick jag vara Coca-Cola men dom andra hade andra saker i glasen. (Tror jag) Däremot fick jag en hockeyklubba av Tom med dom flesta av Rögles spelare då som t,ex, Ulf Sterner. Des Moroneu,
  Bill Sarin. Tom Haugh. Clas Brogatan. Tommy Höglin. o,s,v. Tyvärr håller bläcket på o försvinna så e de någon i gruppen som vill rädda denna klenod så snälla, hör av er. Mvh Ingemar

  Reply
  1. Punisher Post author

   Hej Ingemar!

   Tack för att du delade med dig av dina minnen av Tom.

   Själv träffade jag Tom första gången för en längre intervju 2009 när han var i Sverige för första gången på många år, och brukade därefter prata med honom när han därefter fortsatte besöka Ängelholm. En fantastisk man, som är ytterst saknad.

   Jag skickar dig ett mail angående klubban.

   / Punisher

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *