In memoriam: Tom Haugh

Det är med stor sorg vi idag nås av beskedet att förre Röglemålvakten Tom Haugh har avlidit efter en kortare tids sjukdom.

Efter att ha varit en av de mest framträdande spelarna i det amerikanska lag som slutade sexa i Hockey VM i Tammerfors 1965 skrev Tom på för dåvarande division 2-laget Rögle, där han tillsammans med bl.a Ulf Sterner var med att ta upp Rögle i högstaserien redan under sin första säsong – mycket tack vare målvakten med kontaktlinserna och baseballhandske som kallades “den kanske mest färgstarke idrottsman vi har i Sverige just nu” i en nyhetssändning 1966.

Han stannade ytterligare två säsonger i Ängelholm innan karriären avslutades med en säsong i japanska laget Seibu. Efter den aktiva karriären jobbade den karismatiske Tom som säljare, och var även drivande i Minnesota Bluegrass & Old-Time Music Association, där han sjöng och spelade gitarr.

Undertecknad hade personligen äran att få träffa Tom vid flera tillfällen sedan han hösten 2009 återbesökte Ängelholm och jag träffade honom för en längre intervju som slutade med att jag guidade hans biltur i NV-Skåne, medan Tom berättade om allt från när han ovetande blev reklammodell för hockeyklubbor i Tammerfors, till när färjan som trafikerade Helsingborg – Helsingör vände på sundet för att hämta upp honom sedan han missat färjan efter en match i Vegeholms Ishall.

Besöket i Ängelholm resulterade också i att Tom fortsatt bodde i Ängelholm ett par månader om året och ofta syntes på Rögles hemmamatcher.

Tom Haugh avled natten till fredagen i sitt hem i Minnesota, omgiven av familj och vänner. Han blev 74 år.

Våra tankar går till sambon Agneta, hans två barn samt familj och vänner.

Tom Haugh under en intervju i samband med besök i Ängelholm 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *